We schrijven 1899, het échte werk kan beginnen!

Op 16 maart van dat jaar kregen de dan al vijf Crescendo-leden hun eerste instrumenten. Hoe anders zag de wereld er toen uit en verliepen de beginjaren van onze vereniging.

Wie kan er zich anno 2024 – met een ontmoedigingsbeleid voor roken en alcoholgebruik en ingeburgerde begrippen als Stoptober en Dry January – dan ook maar íets voorstellen bij de hierna geschetste situatie?

Muziekrepetities werden in de beginjaren bij de leden thuis gehouden. Hieraan kwam een eind toen de borden en andere spullen op de schoorsteenmantel door de geluidstrillingen in scherven op de grond kletterden én er zo stevig gerookt werd dat er eens iemand binnenkwam met de vraag: “is hier nog volk?” (In die dagen kwam men ook nog spontaan aan.)

Deze gebeurtenissen en het groeiende aantal leden (22 in 1912) maakten dat de repetitieavonden vanaf 1910 verplaatst werden naar één van de vele café’s die Neede in die tijd rijk was. Goed voor de blazers, goed voor de kastelein en goed voor het sociale contact onder het genot van een glas bier of ‘blanken borrel’.

Crescendo repeteert voor haar concerten en andere optredens sinds 1925 in een eigen gebouw. In ons huidige gebouw wordt er na de recente concerten toegewerkt naar mooie nieuwe optredens van onze jeugd, onze slagwerkgroep en ons orkest later dit jaar.